Rolety rzymskie wciąż jeden z najpopularniejszych systemów dekoracji okien
Rolety rzymskie, jak wskazują dane statystyczne, to dekoracja okienna, która cieszy się sporym zainteresowaniem wśród potencjalnych klientów – świadczy o tym przede wszystkim częstotliwość wyszukiwania rolet rzymskich w wyszukiwarce google.
2018-01-23, 21:13

Rolety rzymskie ponad wszystko

Przyczyny tego trendu mogą być bardzo różne, priorytetem jest oczywiście gust i smak estetyczny potencjalnych nabywców, a także wygodny i bezproblemowy sposób użytkowania. Zakłada się, że zainteresowanie roletami rzymskimi wynika również z faktu, że są to rozwiązania dekoracyjne, które sprawdzą się w każdym pomieszczeniu – zarówno w domu, jak i biurze. Nie bez znaczenia jest także różnorodność wzorów, kolorów i deseni, dzięki czemu odpowiednią alternatywę znajdą miłośnicy tradycjonalizmu, minimalizmu, a także osoby otwarte na nowoczesność estetyczną.

Czynnikiem, który zachęca do uwzględnienia rolet rzymskich w biurze lub domu może być również funkcjonalność tego narzędzia oraz uniwersalność w zakresie montażu – w zależności od indywidualnych oczekiwań oraz możliwości technicznych pomieszczenia, rolety rzymskie mogą być zamontowane bezpośrednio do ściany lub z wykorzystaniem klasycznego karnisza.

Wiele osób zwraca także uwagę na sposób sterowania – wbrew pozorom musi być to klasyczny sznureczek, na rynku dostępne są również rolety sterowane za pomocą pilota oraz wyposażone w wewnętrzny silniczek elektryczny.

Rolety rzymskie to efektowne dekoracje okienne, pełniące jednocześnie funkcję praktyczną. Wykonane z dobrej jakości tkanin, zapewniają skuteczną ochronę przed niepożądanymi spojrzeniami przechodniów oraz uciążliwymi promieniami słońca – zarówno w domu, jak i biurze.

Transparentne i nietransparentne

Rolety rzymskie różnią się nie tylko kolorem, ale także tkaniną, z której zostały wykonane – fakt ten w znaczny sposób wpływa na ich funkcjonalność oraz estetykę.

Obok rolet transparentnych, które przepuszczają znaczną ilość promieni słonecznych, aczkolwiek skutecznie chronią przed ciekawskim wzrokiem przechodniów, dostępne są rolety zaciemniane, szyte z tkanin znacznie grubszych, nie przepuszczających promieni słońca. Ciekawostką może być fakt, że do produkcji rolet zaciemniających często wykorzystywane są tkaniny black-out, które w tym przypadku pełnią funkcję podszewki – rozwiązanie to pozwala połączyć stronę funkcjonalną, czyli ochronę przed słońcem, z oryginalną estetyką.

Kolejną cechą różniącą rolety rzymskie, jest sposób szycia. Najpopularniejsze rozwiązanie często jest nazywane „patyczkami do przodu” - stwierdzenie to wynika przede wszystkim ze względu na wyraźnie zaznaczone szprosy w tunelach tkaniny. Dostępne są ponadto rolety dopełniane poziomą
taśmą tunelową w tylnej części materiału oraz modele, w których taśmy zostały wszyte pionowo.

Marcin Olbrycht - Olmark
sklep@wystroj-okien.pl